A lokalizáció programja és a helyi közösségek esélyei

ic061 Lokalizáció
Share

Kajner Péter előadása egy rendkívül örömteli dologra mutat rá. A globalizáció káros hatásairól nap mint nap rengeteget hallunk – a központosított világrendszerről, a piaci versenyt kiiktatva egymással összefonódó világcégek uralmáról és erőszakos gazdasági terjeszkedéséről. Ugyanakkor van mindennek egy nagyon hatékony ellenszere: a re-lokalizáció!

Belegondoltatok már abba, hogy az emberi szükségletek többsége kielégíthető lenne helyi szinteken is? Hogy a helyi ellátói rendszerek milyen értékes közösségeket tudnak létrehozni? Hogy ha látjuk az általunk okozott környezeti-társadalmi károkat és hasznokat, jobban odafigyelünk döntéseinkre? Ez lenne egy fenntarthatóbb világ alapja!

Nem is hinnétek, mennyi pozitív példa van hazánkban is a helyi közösség- és gazdaságfejlesztő kezdeményezésekre, kezdve az Élőfalu Hálózattól, a közösség által támogatott mezőgazdaságon (CSA) át a termelői programokig, szociális farmokig, közösségi gyümölcsészetekig és méhészetekig. Felsorolni is hosszú, nézzétek meg!

A borítókép forrása.

Hozzászólások