Változó demokráciák – Honnan hova?

ic009 Változó demokráciák
Share

A globális környezeti válságra adott valóban működőképesnek tűnő válaszokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az általános re-lokalizáció, illetve azon belül is a helyi, kis közösségek újraalakítása/megerősítése mindegyiknek a sajátja. Nagyon úgy tűnik, hogy bármit akarunk, akkor ez  az egyetlen olyan valóban reziliens alap, amiből érdemben építkezni lehet. Ez a folyamat többé-kevésbé zajlik szerte az országunkban, szerte a világban (és nem kevésbé az ellentettje is). 

Az új alapokra helyezett közösségek ellenálló képességének egyik sarokköve az (lesz), hogy szigorúan a valódi közjó mentén hozzák meg politikai döntéseiket. Az már tisztán látszik, hogy ez hosszú távon csak akkor megvalósítható, ha megerősödik helyben a demokratikus kontroll. 

Társadalomtudósok egy ideje amellett érvelnek, hogy a közöny falát csak valami egészen új és számunkra szokatlan módszerekkel lehet áttörni – a közvetlen, részvételi demokrácia eszköztárával. 

A részvételi demokrácia témájának körüljárását felvállalta egy frissen szerveződött aktivista csoport. A sorozatban a harmadik előadáson már mi is ott voltunk. 

Dr. Antal Attila az Energiaklub jogásza, politológus, közpolitikai szakértő beszélt a képviseleti demokráciáink strukturális válságáról, illetve a részvételi demokráciához köthető módszerekről, mint lehetséges alternatívákról.

Az előadásból készült egy kis kedvcsináló, pár perces előzetes:

A teljes előadás itt érhető el:

A borítókép forrása.

Hozzászólások