A hazai zöld civil szektor önmegerősítésének aktuális irányai I.

ic032 Zöld Civilek 1.
Share

Bár a hazai zöld civil szféra sokak szerint épp egy mélypontját éli, a háttérben (és sokak nézőpontjából a felszínen is) vannak mozgolódások a szektor alulról történő megerősítésére. Immáron több, mint egy éve, hogy több szervezet egymástól függetlenül kezdett foglalkozni valamilyen formában a kérdéssel. Ebben a bejegyzésben két ilyen projektről adunk hírt.

Fiatalok, találkozások, kapcsolatok, tanulás a zöld civil szervezetek között címmel indult tavaly (és zárul hamarosan) az a projekt, aminek keretében többek között létrejött a ZöldCivil.hu és ennek különböző Facebook megjelenései (ZöldCivil oldal és ZöldCivil Csoport), átalakultak a legnagyobb mozgalmi levelezőlisták, zöld civileknek szóló képzések kaptak és kapnak helyet, illetve folytatódik az OT megújulása, valamint az Együttműködés jövőjéről és megerősödéséről szóló párbeszéd.

A projektről Lukács Attila (Luki) tartott egy összefoglaló előadást még tavaly év vége fele. Az itt elhangzó projektelemekből azóta egy csomó minden megvalósult.

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány hamarosan záruló 14 hónapos projektje a szektorális megerősödés lehetőségeit kutatta, mindezt több irányból, sok szervezet bevonásával. Ha szeretnétek képbe kerülni ezen a vonalon, akkor érdemes megnézni a vitaindítót, ami az elmúlt fél év során az országban 10 helyszínen hangzott el, minden esetben egy fél napos együttgondolkodás megnyitásaként. Ezeknek a beszélgetéseknek, és a többi projektelemnek az összesített kimenete egy hosszabb eresztésű ötlettár lett és egy 43 oldalas összefoglaló lett, aminek a népszerűsítő videója szintén infocracy-s gondozással készül.

Rendkívül izgalmas belegondolni, hogy ezek a folyamatok milyen irányba mutatnak :) Mi biztosan aktívan kivesszük a részünk minden ilyesmiből, tartsatok velünk a továbbiakban is!

A borítókép forrása.

Hozzászólások