Gabonatermesztés pár száz négyzetméteren – kézi/lovas megoldások (SZÖSZ)

ic073 Gabonatermesztés szép lánnyal
Share

Gabona termesztése traktor és más drága gépek nélkül önellátó családoknak és közösségeknek.

250 (!) négyzetméteren meg lehet termelni egy háromfős család éves gabonaszükségletét. Ez a tapasztalata Nagy Tamásnak ők a Szeri Ökotanyák Szövetségében már évek óta maguknak sütik a kenyeret saját, vegyszermentes alapanyagból.

Régebbi gabonafajtákat használnak tönkölyt, tönkét, csupasz zabot. Ezek elnyomják a gyomot, így kellő tudatosság mellett gyomtalanításra sincs szükség. A praktikák mind adottak a talaj előkészítésétől a vetésen és az aratáson keresztül a gabona tárolásáig. Ha ehhez hozzákapcsolsz egy 200300 négyzetméteres biokertet, akkor már tényleg minden élelmiszert meg tudsz termelni magadnak, amire alapszinten szükséged lehet. Így épülnek újra egy egészséges társadalom alapegységei: a kiszolgáltatottságot maguk mögött hagyó, egymással és a többi természeti létezővel harmóniában lévő lokális kisközösségek.

Mire kell figyelni a vetésnél? Hogy függ össze a gabona termesztése a kártevők visszaszorításával? Honnan tudjuk, mikor a legjobb aratni? Hogyan lehet kézzel csépelni? Milyen módszerekkel lehet eggyel nagyobban csinálni, ha több család összeáll, és közös parcellán kezdenek saját használatra kenyérgabonát termeszteni? Minderre választ kaptok Tamás előadásából.

A borítókép forrása.

Hozzászólások