“Eddig és ne tovább!” – polgári engedetlenséggel a klímaváltozás megállításáért – magyar változat

ic038 Polgári engedetlenség
Share

Sajnos idehaza semmit nem hallottunk arról, hogy 2016. május 3-15. között polgári engedetlenségi akciók sorozata zajlott a világban a klímaváltozás elleni harc jegyében. 6 kontinensen, 30 000 ember részvételében 20 nagyobb akció kapott helyett. Erről egy jó gyűjtés, minden lényeges infóval: https://breakfree2016.org. Az akciókat #breakfree2016 címke alatt találjátok a közösségi médiában.

Az üzenet mindenhol ugyanaz volt: a fosszilis tüzelőanyagok maradjanak a földben, és a lehető leggyorsabban álljunk át egy 100%-ban megújulókra alapozott gazdaságra (ezzel kapcsolatban ezeket a korábbi anyagainkat ajánljuk figyelmetekbe: Kritikus 2 fok100% megújuló Dánia100% megújuló Nagy-Britannia 1 és 2). Az akciókkal továbbá azt szerették volna elérni, hogy megmutassák, hogy hétköznapi emberek is képesek ténylegesen megbénítani fosszilis projekteket: a legnagyobb megmozdulásban – mint az a videóban is látható – 48 órára sikerült kivonni a forgalomból Európa egyik legnagyobb kibocsátóját.

Az kampányt az idehaza kevésbé ismert 350.org nemzetközi klímamozgalom szervezte, érdemes felkeresni az oldalukat, nagyon inspiráló: http://350.org

A borítókép forrása.

Hozzászólások