Házikó ❤ YouTyúk

ic006 Tyúkbérlés
Share

A fenntartható vidékfejlesztési elveken nyugvó, és e tekintetben úttörő (vagy épp újraépítő) Házikó egy közel egy éves kisipari élelmiszerfeldolgozó üzem Budapest belvárosában. A vállalkozás kulcseleme, hogy – lehetőleg fenntartható gazdálkodásból származó – kistermelői alapanyagokból készít megfizethető árú ételeket. Híres arról, hogy komolyan veszi hitvallását és minőségbiztosítási rendszerét, ami érthető, ha tudjuk, hogy a projekt szakmai hátterét az Agrikulti adja.

A tojás-beszerzésüket mostantól úgy oldják meg, hogy tyúkokat bérelnek a YouTyúknál. Ez utóbbi a szabadtartású, kapirgálós, 1-es számozású tyúktojásoknak épít kreatív módon piacot Budapesten. Egy olyan megoldásról van szó, ami jó a vásárlónak, jó az állatnak, jó a helyi gazdaságnak, jó a kicsi, decentralizált társadalmi struktúráknak, és ezt a sort az egyes elemek kibontásával szinte a végtelenségig lehetne folytatni.

Szakmai alapok tekintetében úgy tűnik nagyon nagy az összhang az Agrikultival, ebből még simán kisülhet valami egészen elemi csoda! :)

A videók ebben az esetben egy szakmai gyakorlat keretében (is) készültek. Az egymásratalálás rövid beharangozója az első anyag, ami publikálásra került.

Ezen felül készült egy kis riportfilm az egyik konkrét kistermelővel, a Rácz családdal.

Még sok ilyenről szeretnénk beszámolni :)

A borítókép forrása.

Hozzászólások